RÓLUNK MEGOLDÁSOK REFERENCIÁK KAPCSOLAT  
Kik vagyunk
Fejlesztési alapelveink
Ahogy dolgozunk
Kanoa brandek
Munkatársaink
Partnereink
Vezetésfejlesztés
Kompetenciafejlesztés
Csapatfejlesztés
Értékesítés fejlesztés
Coaching
Speciális programok
Ügyfeleink
Sikertörténetek
Ajánlások
Miért a Kanoa?
Felelõsség (CSR)
Leadership Club
Elérhetõségek
Oktatási helyszín
Etikai kódex
Akkreditáció
Impresszum
Állás

Mélytréningek

Sokszor, sok helyzetben beszélünk a stresszrõl. Divattá vált a téma, ma mindenki wellness hétvégére jár, reform élelmiszert eszik és alternatív gyógymódoktól vár segítséget. Az egészség mindennél fontosabb - mondjuk, - ezért önmagunk kényeztetésére és regenerálására egyre több idõt fordítunk. Csak így bírható a tempó, amit a világ diktál.

A legnagyobb baj talán éppen ez, hogy a világ diktál. Nekünk ugyanis alkalmazkodnunk kell ehhez a világhoz, ami nem kis feladat. Ha nem ezt tesszük, az könnyen az állásunkba kerülhet. Mégis, állandóan reménykedünk, új és új lehetõségektõl várjuk a megoldást. Sokat olvasunk ezekrõl, például kör email-ekben kapott "világmegváltó" írásokban, meghallgatjuk a nekünk szánt "okosságokat", de saját valóságunkba nehezen engedjük be ezeket. Túl kockázatos lenne. Ugyanakkor mindent, ami eddigi életünkben kimondott, kimondatlan feszültség, nehézség vagy meg nem oldott probléma, azt mind belepakoljuk egy kalapba, majd ellátjuk egy olyan címkével, aminek a neve: stressz. A kalap pedig minden csapatépítés és egyéb próbálkozásunk ellenére csak telik. Sõt, már meg is telt.

Ez egyre többször kárhoztat bennünket arra, hogy a felszínen éljünk, és a szerepeinkbe meneküljünk. Ilyen szerepek lehetnek például a fõnök, beosztott, vagy a szeretõ. Szerepeink bizonyos kereteken belül megvédenek bennünket. Pusztán szerepeinkben maradva azonban nem tudjuk megélni igazi azonosságunkat, ahol energiáink legnagyobb része lekötve marad.

Az elsõ nehézségbe akkor ütközünk, amikor annak ellenére, hogy "papíron" minden rendben van az életünkben, mégsem érezzük elégedettnek magunkat. Úgy élünk, ahogy jónak gondoljuk, mégis, állandóan panaszkodunk, vagy ha ezt nem tehetjük, csendes pillanatainkban szembesülünk életünk egy részének elégtelenségével.

Munkahelyünkön hozzuk az elvárt számokat, de a munkahelyi nyomás ránk, emberekre gyakorolt hatásával nem tudunk mit kezdeni. A siker, ha megdolgozunk érte, szinte magától jön, a lelki harmónia viszont elmarad. Mert az ember sokkal több, mint amit valaha is elérhet az életben. És éppen ezzel a "sokkal többet" nem tudunk mit kezdeni.

Selye János szerint "A stressz a szervezet izgalmi állapota, ami azért kell, hogy megvédje magát a fennálló veszéllyel szemben." Azaz a stressz szervezetünk természetes reakciója a veszélyhelyzetek hatékony kezelésére. A mamutok korában ez a biológiai programozás hatékonyan mûködött, mára azonban sok probléma forrásává vált. Támadás esetén például izmaink megfeszülnek, a szervezet több oxigént juttat végtagjainkba. Például, ha fõnökünk üvölt velünk, és ezt testünk veszélyként értelmezi, izmaink megfeszülnek. Az izomfeszülés energiáját viszont a társadalmi és egyéb tanult gátak miatt nem tudjuk eredeti céljának megfelelõen használni, pl. nem üthetjük meg fõnökünket. Így az energia felhasználatlanul bennünk marad. Ráadásul, ha az állapot tartósan fennáll, izmainkon kívül más testrészeink nem kapnak megfelelõ oxigénellátást, ami hosszabb távon káros következményekkel jár egészségünkre nézve. A baj az, hogy rajtunk áll (nagyrészt tudattalanul), hogy szervezetünk mely helyzeteket értelmez stresszként. Ez mindenkinél más, a neveltetés, szocializáció, személyiség, stb. függvényében. Ki vagyunk szolgáltatva az évek során reflexé vált értelmezéseinknek.

Amilyen könnyû beszélni a stresszrõl, olyan nehéz kezdeni vele bármit is. Ez egyszerûen azért van így, mert a lelki zavarok ún. "én-azonosak", azaz nem rajtunk kívül állnak, nehezen lokalizálhatók úgy, mint pl. egy fogfájás. Itt nem a fogam fáj, itt velem van valami. És ez elrettent minket. Ráadásul a személyünkkel kapcsolatos nehézségek, hibák, "sötétségek" elhárításához mesterien értünk, ezért nagyon nagy bajnak kell történnie, vagy valami igazán nagy motivációnak kell bennünk érnie ahhoz, hogy felvegyük a kesztyût és hatékonyan nézzünk szembe a stresszel.

A stressz kezelésére ma már rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre. A legfontosabb, és elsõ lépés mégis az, hogy eldöntsük, maradjon-e minden így, vagy változtatni akarunk rajta. Ha változtatni akarunk, van-e bennünk kellõ elszántság és energia, hogy elinduljunk egy olyan úton, amin eddig még nem jártunk, de aminek a végén egy kiegyensúlyozottabb és egészségesebb élet vár bennünket.


Magyar
English
Cesky
Bulgarian
Romana
Polski
Ukranian
Serbian
Slovakian


ÚJ ÜZLETI TRENDEK
TÁRSADALMI FELELÕSSÉGVÁLLALÁS
KANOA ÉRTÉKEK
NYÍLT TRÉNINGEK
LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOKCoaching és
Lelki Egészség Központ

Munkavállalói
Támogató Programok


KANOA GROUP


Telefon: (+36 1) 303 4961
1027 Budapest,
Varsányi I. u. 15.
info@kanoagroup.com
 
TRAINING
Coaching
Workshop moderáció
Tréningek
On the job
Company day
Készségfejlesztés
Prezentációtechnika
Idõgazdálkodás
Vezetõi tréningek
Projekt menedzsment
Asszertív kommunikáció
Csapatépítés
Értékesítés
Változásmenedzsment
Meeting menedzsment
Interjútechnika
Konfliktuskezelés
Önismeret
Stressz kezelés

CONSULTING
Stratégiai tanácsadás
Kutatási központ
Mystery shopping
Próbavásárlás
Fast scan diagnosztika
Szervezetállítás kiválasztás
Értékelés fejlesztés
Outplacement
Vezetõi hatékonyság
Benchmarking
Nemzetközi trendek
Ügyfélelégedettség növelés
Online próbavásárlás
Viselkedés modellezés

ASSISTANCE
Vállalati egészségprogram
EAP csomagok
Hiányzás menedzsment
Jogi assistance
Pénzügyi assistance
1life
Szervezeti egészség
Kockázat értékelés
Egészség tudatosság
Foglalkozási megbetegedések Pszichoszociális kockázatok
Munkatársi elkötelezettség
Stressz teszt
Mediációs konzultáció
Adótanácsadás