RÓLUNK MEGOLDÁSOK REFERENCIÁK KAPCSOLAT  
Kik vagyunk
Fejlesztési alapelveink
Ahogy dolgozunk
Kanoa brandek
Munkatársaink
Partnereink
Vezetésfejlesztés
Kompetenciafejlesztés
Csapatfejlesztés
Értékesítés fejlesztés
Coaching
Speciális programok
Ügyfeleink
Sikertörténetek
Ajánlások
Miért a Kanoa?
Felelõsség (CSR)
Leadership Club
Elérhetõségek
Oktatási helyszín
Etikai kódex
Akkreditáció
Impresszum
Állás

A szervezeti önkéntesség

Már Magyarországon is néhány éve hódít a szervezetfejlesztésben használt módszer, a corporate volunteering (szervezeti önkéntesség). Lényege, hogy egy, a szervezeten belül felmerülõ problémára úgy találjunk a tréning, coaching vagy tanácsadás területérõl megoldást, hogy közben társadalmilag is hasznos, valós tevékenységet végzünk.

Vegyünk egy tipikus példát. Egy nagyvállalat értékesítési igazgatója szakmai értelemben már rég óta kifogástalanul vezette az osztályát, hozta a számokat, nagyszerû teljesítményt nyújtott. Az alatta dolgozó csapat viszont rendkívül nehezen viselte kiállhatatlan stílusát, agresszív, személyeskedõ megnyilvánulásait, ezért az értékesítõi csapatban a fluktuáció közel 100%-os volt a megelõzõ évben. A vezetõ már kijárta az összes lehetséges tréninget, de semmi eredménye, legalább is a viselkedésében nem jelentkeztek az ott tanultak hatásai.
A helyzet ilyenkor gyakran az, hogy egy extrém módon teljesítmény-központú embenek a vezetés "humán" oldala nem sokat jelent, az ilyen típusú visszajelzések leperegnek róla, nem tudják kihozni a komfortzónából, így nem is történik változás. A megszokott környezetében ugyanis erõsek a pozíciói, hatalommal rendelkezik, és hiányzik az ösztönzõ erõ. Erre a helyzetre nyújtott megoldást a szervezeti önkéntesség.

A folyamat során elõször megkerestük azt a kompetenciát, amit az adott vezetõnél fejleszteni kellett. Jelen esetben ez az empátia, a mások helyzetére való érzékenység fejlesztése volt. Ezután kerestünk egy olyan valós területet, ahol az adott kompetencia markánsan megjelenik, és a helyzethez mérten erõs, azaz elég ahhoz, hogy a komfortzónából kimozdítson. Jelen helyzetben ez egy hospice intézet volt, de lehetett volna egy kórház belgyógyászati osztálya, vagy egy fogyatékkal élõk intézménye is. Az értékesítési vezetõt ebbe, a számára idegen környezetbe helyeztük be, és ugyanazt a munkát kellett - megfelelõ felkészítés után és felügyelet mellett - végeznie, amit az ott dolgozók is végeztek. A számára ismeretlen környezetben régi, megszokott viselkedésmintái nem mûködtek, tehát nem volt, ami mögé el tudott volna rejtõzni. Az új helyzetben felébredt benne az empátia, hatalmas erõvel törtek fel benne az eddig háttérbe szorított érzések. Ezért a fejlesztés folyamata során a hospice-ban való munkát coaching ülésekkel kombináltuk, ahol az élmények feldolgozása és munkahelyi helyzetbe integrálása történt. A módszerrel a változás garantált.

Egy másik, talán könnyedebb példa a szervezeti önkéntesség csapatfejlesztésre történõ felhasználása. A fejlesztés komplex projekt során történik, amit az elejétõl a végéig a fejlesztendõ csapat alakít. A projekt célja például facsemetéket ültetni egy fõút mentén, de még divatosabb projekt a játszótér építés. Egy magyar nagyvállalat számára történt szervezeti önkéntesség-alapú csapatfejlesztés során például egy hátrányos helyzetû, fogyatékkal élõ gyermekeket foglalkoztató intézmény lett kiválasztva. A csapat kéthetente, a rendszeres értekezletek részeként foglalkozott az önkéntes projektmunka alakulásával, aktualitásainak átbeszélésével, az akciók ellenõrzésével is.

A néhány hónapos, alapos elõkészítõ munka után került sor magára a kivitelezésre, ami egy 3 napos tréning keretein belül történt. A csapat tagjai ástak, alapoztak, területet rendeztek, betonoztak, szinteztek, fúrtak, csavaroztak. A csoporttudatot segítette a közös fõzés, a bográcsozás, az egyenpólók elkészítése és viselése.
A játszótér elkészültét követte a pillanat, amikor a kedvezményezett csapat birtokba vette az elkészült alkotást, ami hihetetlen erõt, és csoporttudatot adott a résztvevõknek. Nagy elõnye volt továbbá, hogy nem tantermi, kitalált helyzetbe volt hozva a csapat, hanem valós, maradandó alkotásra volt lehetõség. A játszótér elkészülése után az építõk rövid mûhelymunka során feldolgozták az együttmûködés tapasztalatait, megbeszélték, hogy miben mûködött máshogyan a csapat, mint a megszokott hétköznapi mûködés, hogyan tudják az itt megtapasztaltakat átültetni, beépíteni a mindennapokba, mi kell ahhoz, hogy az itt mûködõ, megnyilvánuló erõket a hétköznapok rutinjában is ki lehessen váltani.

Egy hasonló projekt eredményeként tehát egyszerre fejlõdik egy csapat, létrejön egy társadalom számára hasznos érték, és a cég imázsa is javul, hiszen a vállalat büszkén hirdetheti, hogy hátrányos helyzetûeket támogat. Nem pusztán adományozás ez, hanem sokkal több annál.
Az üzleti világ minden megnyilvánulása a profitról és a növekedésrõl szól, ami hatalmas verseny mellett valósul meg. Mégis, paradox módon éppen az önkéntes, non-profit jellegû munka az, ami sokszor a hatékony változás elõmozdítója lehet.

Vezetõi tudástár>>


Magyar
English
Cesky
Bulgarian
Romana
Polski
Ukranian
Serbian
Slovakian


ÚJ ÜZLETI TRENDEK
TÁRSADALMI FELELÕSSÉGVÁLLALÁS
KANOA ÉRTÉKEK
NYÍLT TRÉNINGEK
LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOKCoaching és
Lelki Egészség Központ

Munkavállalói
Támogató Programok


KANOA GROUP


Telefon: (+36 1) 303 4961
1027 Budapest,
Varsányi I. u. 15.
info@kanoagroup.com
 
TRAINING
Coaching
Workshop moderáció
Tréningek
On the job
Company day
Készségfejlesztés
Prezentációtechnika
Idõgazdálkodás
Vezetõi tréningek
Projekt menedzsment
Asszertív kommunikáció
Csapatépítés
Értékesítés
Változásmenedzsment
Meeting menedzsment
Interjútechnika
Konfliktuskezelés
Önismeret
Stressz kezelés

CONSULTING
Stratégiai tanácsadás
Kutatási központ
Mystery shopping
Próbavásárlás
Fast scan diagnosztika
Szervezetállítás kiválasztás
Értékelés fejlesztés
Outplacement
Vezetõi hatékonyság
Benchmarking
Nemzetközi trendek
Ügyfélelégedettség növelés
Online próbavásárlás
Viselkedés modellezés

ASSISTANCE
Vállalati egészségprogram
EAP csomagok
Hiányzás menedzsment
Jogi assistance
Pénzügyi assistance
1life
Szervezeti egészség
Kockázat értékelés
Egészség tudatosság
Foglalkozási megbetegedések Pszichoszociális kockázatok
Munkatársi elkötelezettség
Stressz teszt
Mediációs konzultáció
Adótanácsadás