RÓLUNK MEGOLDÁSOK REFERENCIÁK KAPCSOLAT  
Kik vagyunk
Fejlesztési alapelveink
Ahogy dolgozunk
Kanoa brandek
Munkatársaink
Partnereink
Vezetésfejlesztés
Kompetenciafejlesztés
Csapatfejlesztés
Értékesítés fejlesztés
Coaching
Speciális programok
Ügyfeleink
Sikertörténetek
Ajánlások
Miért a Kanoa?
Felelõsség (CSR)
Leadership Club
Elérhetõségek
Oktatási helyszín
Etikai kódex
Akkreditáció
Impresszum
Állás

A nõi vezetés

A nõi vezetésbõl fakadó feszültségek zöme azon a tévhiten alapul, hogy nõk és férfiak, alapvetõen egyformák vagyunk. A mai, modern agykutatás eredményei szerint azonban sok szempontból egyáltalán nem hasonlítunk. Azonban ezekre, az átütõ eredményekre a 70-es évekig kellett várni.

Kognitiv pszichológiával foglakozó amerikai kutatócsoport 1975-ben publikálta egy tudományos folyóiratnak eredményeit, melyek szerint a nõk jobbak a verbális, a férfiak viszont a téri-vizuális feladatokban. Ezt egy roppant egyszerû feladattal vizsgálták. Arra kérték a résztvevõket, hogy sorolják fel az ábécének azokat a betûit, amelyekben van "e" hangzó, majd azokat a betûket, amelyeknek van valamilyen görbületük. Az eredmény szignifikáns volt: a nõk az elsõ, a férfiak a második feladatot teljesítették jobban.

A magyarázat mostanra kézenfekvõ, a nõi és a férfiagy szerkezetében és mûködésében van valamilyen alapvetõ eltérés. Jó ideje tisztában vannak ezzel a tudósok, ám az eltérés mibenlétének vizsgálatára egészen a legutóbbi idõkig, a modern agyi képalkotó eljárás megjelenéséig nem volt lehetõség.

A számos fiziológiai különbségen kívül a nõk másként értelmezik a sikert, máshogy hoznak döntéseket, más kommunikációs erõsségeik vannak, máshogy kezelik a vállalati hierarchiát, és még sorolhatnánk.Egy konkrét példát említve, a perifériás látása a férfiaknak gyengébb, aminek a hátterében az áll, hogy régen a vadászat miatt fókuszáltan kellett tudniuk a potenciális áldozatra figyelni, ezért alakult ki egyfajta "csõlátás", ami segíti az állat elejtését, azaz a hatékonyságot. A nõknek ezzel szemben a hatékonyságot az jelentette, hogy egyszerre kellett tudniuk több dologra figyelni, a gyûjtögetésre, az otthonra, a családra, ezért fiziológiailag is látásuk több dologra terjed ki és nagyobb területet ér el. A hatékonyság mindkét nemnél mást jelentett, ezért más eszközök fejlõdtek ki az elérésükre. A fenti eltérés az üzletben is jól nyomon követhetõ, de az agykutatás óta azt is tudjuk, hogy vannak nõi aggyal rendelkezõ férfiak, és férfi aggyal bíró nõk, tehát a fenti különbözõségek szignifikánsak ugyan, de nem kizárólagosak.

Egyre több férfi felsõvezetõ látja be, hogy a nõk által hozzáadott értékek hatékonyabbá teszik a szervezetet. Elismerik, hogy a nõi erények csak javára válhatnak az üzleti világnak. Hiszen a tapasztalatok, a tudás átadásában a nõk erõsebbnek mutatkoznak, kitartóbbak, szorgalmasabbak, nyitottabbak, gyorsan tudnak jeleket érzékelni, sokkal jobban figyelnek másokra, empatikusabbak. Az "empowerment", azaz a képessé tevés vállalati filozófiája visszahozza a nõi erõsségeket, és épít is azokra.

Azonban sok hiányosságuk is akad az üzleti élet tekintetében, jobban kellene irányítaniuk önmagukat, nem szabadna a külsõ megerõsítésre várni, illetve arra, hogy mások lássák meg a bennük rejlõ tehetséget, önmagukat kellene ambicionálniuk. Ehhez segít a jobb önismeret, az önmaguk elfogadása és a szerepkonfliktusok feloldása, hiszen hiába sikeres egy nõ a munkájában, a családban legalább ilyen magas szinten is meg kell állnia a helyét. Ebben sokat segíthet a hatékony idõgazdálkodás is.


A kevesebb nõi vezetõ hátterében tehát nem a képesség, vagy teljesítmény, hanem sokkal inkább a még mindig túlságosan patriarchális társadalmi szerkezet és kultúra áll. A fent kifejtett okok miatt fontos, hogy ebben az alapvetõen patriarchális társadalomban ne letagadják, hanem megtartsák és építsenek nõi létük erõsségeire a vezetés férfias elemeivel ötvözve azt. Így válhatnak teljes és sikeres vezetõkké. Ehhez természetesen külsõ segítséget is igénybe lehet venni. Szakemberek is egyetértenek abban, hogy mentorállással, tréningekkel illetve coaching folyamat alkalmazásával fokozható a siker elérése.
Az ilyen tréningek alakalmával elsajátítható, hogy hogyan lehet a nõiség megõrzésével sikeresnek lenni egy alapvetõen patriarchális üzleti világban. Alapvetõ ismeretekkel és technikákkal szolgálhat ahhoz, hogy nõként hogyan vezessék és fejlesszék munkatársainkat.

Vezetõi tudástár>>


Magyar
English
Cesky
Bulgarian
Romana
Polski
Ukranian
Serbian
Slovakian


ÚJ ÜZLETI TRENDEK
TÁRSADALMI FELELÕSSÉGVÁLLALÁS
KANOA ÉRTÉKEK
NYÍLT TRÉNINGEK
LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOKCoaching és
Lelki Egészség Központ

Munkavállalói
Támogató Programok


KANOA GROUP


Telefon: (+36 1) 303 4961
1027 Budapest,
Varsányi I. u. 15.
info@kanoagroup.com
 
TRAINING
Coaching
Workshop moderáció
Tréningek
On the job
Company day
Készségfejlesztés
Prezentációtechnika
Idõgazdálkodás
Vezetõi tréningek
Projekt menedzsment
Asszertív kommunikáció
Csapatépítés
Értékesítés
Változásmenedzsment
Meeting menedzsment
Interjútechnika
Konfliktuskezelés
Önismeret
Stressz kezelés

CONSULTING
Stratégiai tanácsadás
Kutatási központ
Mystery shopping
Próbavásárlás
Fast scan diagnosztika
Szervezetállítás kiválasztás
Értékelés fejlesztés
Outplacement
Vezetõi hatékonyság
Benchmarking
Nemzetközi trendek
Ügyfélelégedettség növelés
Online próbavásárlás
Viselkedés modellezés

ASSISTANCE
Vállalati egészségprogram
EAP csomagok
Hiányzás menedzsment
Jogi assistance
Pénzügyi assistance
1life
Szervezeti egészség
Kockázat értékelés
Egészség tudatosság
Foglalkozási megbetegedések Pszichoszociális kockázatok
Munkatársi elkötelezettség
Stressz teszt
Mediációs konzultáció
Adótanácsadás