RÓLUNK MEGOLDÁSOK REFERENCIÁK KAPCSOLAT  
Kik vagyunk
Fejlesztési alapelveink
Ahogy dolgozunk
Kanoa brandek
Munkatársaink
Partnereink
Vezetésfejlesztés
Kompetenciafejlesztés
Csapatfejlesztés
Értékesítés fejlesztés
Coaching
Speciális programok
Ügyfeleink
Sikertörténetek
Ajánlások
Miért a Kanoa?
Felelõsség (CSR)
Leadership Club
Elérhetõségek
Oktatási helyszín
Etikai kódex
Akkreditáció
Impresszum
Állás

Mindig csak a munka

A munkamánia (workalcoholism) kifejezést 1971-ben alkotta meg egy amerikai kutató, Wayne Oates. A szakember szerint a munkamánia egy szenvedélybetegség, amit sajnos nem vesznek elég komolyan, pedig legalább annyira veszélyes, mint a drog, a játékszenvedély vagy éppen az alkoholfüggõség.

De milyen jellemzõ tünetei vannak a munkaalkoholizmusnak? Az elsõdleges tünet a kényszeresség. Ez alatt az értendõ, hogy a munkavégzõ napi 12-15 órát dolgozik, úgy hogy egyáltalán nem élvezi azt, amit csinál, de ettõl függetlenül képtelen kiszállni a mókuskerékbõl. Az élvezet hiánya mellett azonban általában a gyengébb énerõvel, kevesebb önbizalommal rendelkezõ emberek számára ez a "különb vagyok" érzését, egyfajta elit érzést biztosít, ami kezdetben az erõt adja a többletmunkához.

A munka alkoholisták elõször még nem viselkednek szélsõségesen, pusztán annyit látni, hogy szinte megállás nélkül a munkájukkal foglakoznak.
Jellegzetes elsõdleges tünet még, hogy nem szívesen vesznek ki szabadságot, ha netalántán mégis, akkor a pihenés idején is a céges ügyekkel foglakoznak. Gyakori, hogy önbecsapásként bevetik a "nyaraljunk együtt a kollégákkal" cselt, közös vízparti üdülést, síelést szerveznek. Így pihennek is meg nem is.
Ezek mellett elkezdik leépíteni emberi kapcsolataikat, barátokkal, ismerõsökkel egyre ritkábban találkoznak.

A következõ fázisban, már jóval aggasztóbb tünetek a jellemzõek.
Ha akadályoztatva érzik magukat a munkában, nyugtalanná, izgatottá válnak. Barátaikkal szinte teljesen megszakítják a kapcsolatot, nem veszik fel a telefont, kategorikusan elutasítanak minden programot, ami nem a munkájukkal szorosan kapcsolatos. Saját maguknak irreálisan rövid határidõket szabnak, szinte tarthatatlanokat, és ezzel párhuzamosan egyre több feladatot vállalnak magukra. Ilyenkor természetesen már nem élvezik a munkát, sõt egy soha véget nem érõ versenynek élik meg, amelyben ilyen paraméterek mellett folyton alul maradnak. De még így sem hajlandóak senkinek átadni a rájuk bízott feladatot, mivel szikla szilárd meggyõzõdésük, hogy ezeket csakis õk képesek ellátni maximálisan.

Ekkor már a fizikai tünetek is elõtérbe kerülnek, leginkább az állandó szorongás, alvászavar, fáradékonyság, fejfájás.

A munkaalkoholizmus elkerülése nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató számára is fontos, hiszen a kimerültség, az alvászavar, az elmagányosodás mellett olyan stressz betegségek is megjelenthetnek még, amelyek jelentõsen csökkenthetik a teljesítményt, az olyan végletes, illetve végzetes betegségekrõl nem is szólva, mint a magas vérnyomás, az elhízás, a szívinfarktus vagy az agyvérzés.

Tesztelje magát! Ha a munkáját tartja a legizgalmasabb, leghasznosabb idõtöltésnek, inkább dolgozik, mint hogy a családjával, szeretteivel töltse a szabadidejét, vagy ha úgy érzi a környezete láthatóan feladta, hogy megpróbálja elszakítani a munkájától, érdemes elgondolkodnia. Ha nem érti azokat az embereket, akiknek fontosabb a magánélete, mint a munkája, ha a játékot minden helyzetben vérre menõ versenynek tekinti, ha állandóan azon aggodalmaskodik, hogy bukott emberré válik, ha nem dolgozik keményen, akkor a fent említett probléma valószínûleg Önre is vonatkozik.

A munkaalkoholizmus hátterében a szorongás áll. "Én vagyok az, aki mindent megteszek a célért, rám csak jót lehet mondani." Ezek az emberek rendszerint annyira félnek a kudarctól és a meg nem feleléstõl, hogy mukamániával mennek elébe a negatív minõsítésnek, és nem adnak rá lehetõséget, hogy a teljesítményük miatt kritika érje õket. Ami rövid távon és a felszínen erényként, erényként jelenik meg, az csupán a felszín mögötti szorongás kompenzációja.

Vezetõi tudástár>>


Magyar
English
Cesky
Bulgarian
Romana
Polski
Ukranian
Serbian
Slovakian


ÚJ ÜZLETI TRENDEK
TÁRSADALMI FELELÕSSÉGVÁLLALÁS
KANOA ÉRTÉKEK
NYÍLT TRÉNINGEK
LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOKCoaching és
Lelki Egészség Központ

Munkavállalói
Támogató Programok


KANOA GROUP


Telefon: (+36 1) 303 4961
1027 Budapest,
Varsányi I. u. 15.
info@kanoagroup.com
 
TRAINING
Coaching
Workshop moderáció
Tréningek
On the job
Company day
Készségfejlesztés
Prezentációtechnika
Idõgazdálkodás
Vezetõi tréningek
Projekt menedzsment
Asszertív kommunikáció
Csapatépítés
Értékesítés
Változásmenedzsment
Meeting menedzsment
Interjútechnika
Konfliktuskezelés
Önismeret
Stressz kezelés

CONSULTING
Stratégiai tanácsadás
Kutatási központ
Mystery shopping
Próbavásárlás
Fast scan diagnosztika
Szervezetállítás kiválasztás
Értékelés fejlesztés
Outplacement
Vezetõi hatékonyság
Benchmarking
Nemzetközi trendek
Ügyfélelégedettség növelés
Online próbavásárlás
Viselkedés modellezés

ASSISTANCE
Vállalati egészségprogram
EAP csomagok
Hiányzás menedzsment
Jogi assistance
Pénzügyi assistance
1life
Szervezeti egészség
Kockázat értékelés
Egészség tudatosság
Foglalkozási megbetegedések Pszichoszociális kockázatok
Munkatársi elkötelezettség
Stressz teszt
Mediációs konzultáció
Adótanácsadás