RÓLUNK MEGOLDÁSOK REFERENCIÁK KAPCSOLAT  
Kik vagyunk
Fejlesztési alapelveink
Ahogy dolgozunk
Kanoa brandek
Munkatársaink
Partnereink
Vezetésfejlesztés
Kompetenciafejlesztés
Csapatfejlesztés
Értékesítés fejlesztés
Coaching
Speciális programok
Ügyfeleink
Sikertörténetek
Ajánlások
Miért a Kanoa?
Felelõsség (CSR)
Leadership Club
Elérhetõségek
Oktatási helyszín
Etikai kódex
Akkreditáció
Impresszum
Állás

Hogyan bánjunk a vezetõi hatalommal?

Vitathatatlan tény, hogy egy cégen belül egy vezetõ hatalmi szempontból elõnyös helyzetben van, azonban a hatalomnak számos más fajtája is létezik. Ezek ismerete és tudatos használata a sikeres vállaltvezetés elengedhetetlen feltétele.

Mindenek elõtt tudatosítanunk kell magunkban, hogy a hatalom az az eszköz, aminek segítségével elérhetõvé válnak a céljaink, amivel másokat is képessé válunk megmozgatni. Emellett azonban azzal is érdemes tisztában lennünk, hogy nem egyfajta hatalmi forma létezik. Mindegyiket alaposan ismernünk kell ahhoz, hogy az aktuális helyzetnek megfelelõen tudjuk kiválasztani azt a módot, aminek segítségével el tudjuk érni az adott célunkat.

Az egyik lehetõség, mikor az akaratunkat a pozíciónkból fakadó hatalmunkon keresztül akarjuk érvényesíteni. Ilyenkor arra alapozunk, hogy mivel mi vagyunk a fõnökök, ezért magától érthetõdõ, hogy az és úgy fog történni, ahogyan azt mi elképzeltük. Bizonyos helyzetekben lehet, hogy ez az éppen megfelelõ módszer az adott cél eléréséhez, például ha gyorsan kell döntenünk fontos kérdésekben és nincs idõ mások bevonására, a következmények pedig súlyosak. Ezzel együtt sok esetben ez a forma sokkal inkább a lehetõségek ismeretének hiányából fakad, mintsem a hatékonyság érdekében történik.

A kényszerítés a másik olyan eszköz, amihez hozzá lehet nyúlni, ha alakítani akarjuk az eseményeket, azonban ennek egyik igen nagy veszélye, hogy ha csak fenyegetõzünk, de nem váltjuk be az ígéreteinket, elveszíthetjük a tekintélyünket a munkatársaink szemében. Ennek a módszernek az alkalmazásakor elengedhetetlen a következetesség.

A harmadik módszer, ami a hatalom gyakorlásának egyik formájaként szóba jöhet, a jutalmazás. A jutalmazás eszközét nem csak akkor célszerû használni, ha valami konkrét célunk van vele, hanem akkor is, ha hosszabb távon gondolkozunk. Ez az egyik legfontosabb eleme embereink fejlesztésének, ami szintén vezetõi feladat. A jutalmazást is következetesen érdemes alkalmazni, a túljutalmazás ugyanis legalább annyira demotiváló, mint a hiányos jutalmazás.

A negyedik hatalmi forrás a szakértõi kompetenciákból fakad, ami két különbözõ dolgot is jelenthet. Az egyik lehetséges jelentése, amikor a vezetõ ért ahhoz is, amivel a beosztottjai foglalkoznak, megfelelõ rálátással rendelkezik, ennél fogva nem vár el irreális dolgokat, és mindig képes segítségére lenni a kollégáinak, ha felmerül egy probléma. A másik vetület azonban a szakértõi kompetenciát a vezetõi szakmán belül értelmezi, amikor a hangsúly azon van, hogy a vezetõ vezetõként, nem pedig szakértõként hogyan tudja megállni a helyét, kifejteni a legnagyobb hatékonyságot. Ebben az esetben a leglényegesebb, hogy milyen embereket vesz maga köré, és hogy hogyan tudja õket irányítani, elõrevinni.

A beosztottak irányításának egy másik hatékony módja, ha az interperszonális hatalomra, támaszkodunk. Pszichológiai kutatások által bizonyított tény, hogy sok esetben egy jó légkörû munkahelyhez a beosztottak még akkor is lojálisak maradnak, ha egyébként meg lenne a lehetõségük arra, hogy egy magasabb fizetéssel kecsegtetõ vállalathoz átpártoljanak. A személyes jó viszony és az elfogadottság igen komoly megtartóerõt képvisel, ezért érdemes erre is odafigyelni.

Legvégül pedig érdemes megemlítenünk az információs hatalmat, ami abból fakad, hogy a legtöbb esetben a fõnök több információ birtokában van, mint a beosztottak, így azzal, hogy milyen részleteket és mikor oszt meg a kollégákkal, befolyásolni tudja õket, de sok esetben akár manipulálni is.

A fentiek alapján jól látszik, hogy az irányításnak számtalan lehetséges módja van, és sok esetben nem is olyan egyértelmû, hogy mikor melyiket célszerû választanunk. Érdemes a hatalmi forrásainkat tudatosan alkalmaznunk, azaz minden helyzetben válasszuk ki azt, vagy azokat, amelyek közelebb visznek bennünket a kitûzött célokhoz. Ne essünk abba a hibába, mint sok vezetõ, aki kizárólag a pozícióból fakadó vagy a kényszerítõ hatalmat használja a befolyásolásra.

Vezetõi tudástár>>


Magyar
English
Cesky
Bulgarian
Romana
Polski
Ukranian
Serbian
Slovakian


ÚJ ÜZLETI TRENDEK
TÁRSADALMI FELELÕSSÉGVÁLLALÁS
KANOA ÉRTÉKEK
NYÍLT TRÉNINGEK
LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOKCoaching és
Lelki Egészség Központ

Munkavállalói
Támogató Programok


KANOA GROUP


Telefon: (+36 1) 303 4961
1027 Budapest,
Varsányi I. u. 15.
info@kanoagroup.com
 
TRAINING
Coaching
Workshop moderáció
Tréningek
On the job
Company day
Készségfejlesztés
Prezentációtechnika
Idõgazdálkodás
Vezetõi tréningek
Projekt menedzsment
Asszertív kommunikáció
Csapatépítés
Értékesítés
Változásmenedzsment
Meeting menedzsment
Interjútechnika
Konfliktuskezelés
Önismeret
Stressz kezelés

CONSULTING
Stratégiai tanácsadás
Kutatási központ
Mystery shopping
Próbavásárlás
Fast scan diagnosztika
Szervezetállítás kiválasztás
Értékelés fejlesztés
Outplacement
Vezetõi hatékonyság
Benchmarking
Nemzetközi trendek
Ügyfélelégedettség növelés
Online próbavásárlás
Viselkedés modellezés

ASSISTANCE
Vállalati egészségprogram
EAP csomagok
Hiányzás menedzsment
Jogi assistance
Pénzügyi assistance
1life
Szervezeti egészség
Kockázat értékelés
Egészség tudatosság
Foglalkozási megbetegedések Pszichoszociális kockázatok
Munkatársi elkötelezettség
Stressz teszt
Mediációs konzultáció
Adótanácsadás